Kontakt

Elsa Fjeld Haraldsvik
Mjånesstubben. 6
8370 Leknes - Norge

Tlf: (+ 47) 76 08 14 76
Mobil: (+ 47) 90 07 05 92

Send e-post

Rasebeskrivelse for Cavalier King Charles Spaniel

rasebeskrivelse
Farvevarianter:

Blenheim - Tricolour - Ruby - Black and tan

 

Opphav og historie

Cavalier King Charles Spaniel er rasebiologisk mye nært beslektet med King Charles Spaniel. Hunder av spaniel typen har vært i Europa siden urtiden. Ofte kan man se forbløffende "moderne" spaniels på malerier av meget gammel dato, og allerede på 1200- tallet fantes det bilder av dvergspaniel. Det var ikke noe eksakt skille mellom dvergspaniels og jaktspaniels før i midten av 1830- tallet. Det var da engelskmennene begynte å krysse inn østasiatiske småhunder med King Charles Spaniel.

Først i 1945 ble Cavalier King Charles Spaniel godkjent som egen rase av den Engelske kennelklubben. Rasen er nå å finne over store deler av verden og er en veldig populær selskaps- og utstillingshund.

Helhetsintrykket av en Cavalier King Charles Spaniel er en livlig, elegant og velbalansert hund, med et mildt uttrykk. Den skal være absolutt uredd og sporty i karakteren, meget glad i temperamanget, aldri aggressiv, uten antydning til nervøsitet.

 

Hode

Hodet skal være nesten flatt mellom ørene uten velvning. Ikke så dypt stopp, nesepartiets lengde fra panneavsattsen til nesespiss ca 4 cm. Neseborene skal være velutviklet og pigmentet svart. Nesen skal være konisk avsmalnende. Leppene skal være vel utviklet men ikke hengende. Ansiktet skal være godt utfylt under øyene. En hver tendens til snipete snute er uønsket.

 

Øyne

Store, mørke og runde, men ikke utstående. Øynene skal sitte godt fra hverandre.

 

Ører

Lange, høyt ansatte med rikelig beheng.

 

Bitt

Sterke kjaker med perfekt, regelbundet og komplett saksbitt.

 

Hals

Halsen skal være middels lang og lett velvet.

 

Kropp

Kroppen skal være kort, velproporsjonert med god ribbensvelvning, med rikelig plass til hjerte og lunger. Rygglinjen skal være rett.

 

Fram og Bakben

Skuldrene skal være godt tilbakelagt. Rette ben, passe benstamme. Kneleddene skal være velvinklet uten tendens til kuhaser eller hjulbenthet.

 

Poter

Potene skal være kompakte med elastiske tredeputer og rikelig behåret.

 

Hale

Halen skal være vel ansatt og lengden skal harmonere med kroppen. Den skal bæres rett, men aldri over rygglinjen.

 

Rørelser

Rørelsene skal være frie og elegante. Fram og bakbens bevegelsene skal være parallelle sett både fram fra og bak fra.

 

Pels

Pelsen er lang, silkemyk og fri for krøller. Svake bølger er tillatt. Behenget skal være rikelig. Pelsen skal aldri trimmes.

 

Farge

De tillatte farvene er:

1)Black and tan: Kullsvart med rødbrune tegninger over øynene, på kinnene, på innsiden av ørene, på brystet og benene samt under halen.

Tan farven skal være klar.

2)Ruby: Dvs. ensfarget type rød. Hvite tegninger er ikke ønskelig.

3)Blenheim: Dvs. Kastanje brune tegninger godt avskilt på hvit bunn. Tegningene skal være jevnt fordelt på hodet og gi plass mellom ørene for en rombeformet flekk (spot), som er meget verdsatt som et karakteristisk trekk for denne farvevariant.

4)Tricolour: Det vil si svart og hvit vel adskilt på hvit bunn, med rødbrune tegninger over øynene, på kinnene, på innsiden av ørene, på benenes innside og under halen.

Det er absolutt ikke ønskelig med noen annen farve eller kombinasjon av farver.

 

Øvrig

Vekt: Vekt mellom 5,5 - 8,2 kg. En liten velbalansert hund godt og vel innen disse grensene er ønskelig.

Feil: Hver avvikelse fra standarden er feil og feilens art skal bedømmes i forhold til graden av avvikelsen.

Testikler: Hos hannhunder må begge testiklene være fullt utviklet og ligge normalt i pungen

 


Kommentar til standarden for Cavalier King Charles Spaniel

 

Helhetsinntrykk

Cavalieren er en liten balansert hund, av spaniel type. Det bør legges stor vekt på type og temperament. Kjønnspreget skal være tydelig.

 

Hode

Hodet skal være formet med myke linjer. Standarden sier at "stoppet skal være marker men det bør finnes en panne. Den får ikke forveksles med for eks. med colliens grunne stop.

 

Øyne

Det innbydende milde uttrykket, som er karakteristisk for rasen, fremheves av de store mørke øynene, sine mørke øyenlokk og sitt klare blikk. Øynene skal sitte lagt fra hverandre og blikket skal være rett frem.

 

Ører

De høyt ansatte ørene, med rikelig silkemyk beheng, og som , når hunden lytter, kommer de en anelse fremover, fremhever bildet av det perfekte cavalierhodet.

 

Bitt

Tennene skal være sterke og gjevne og møtes i et saksebitt. Tangbitt kan aksepteres. Underbitt aksepteres ikke, like så svake grunne underkjaker.

 

Kropp

Kroppen skal ikke være så kort at hunden virker kvadratisk. En hvis lengde foretrekkes for elegansens skyld. Rygglinje skal være rett, korset brett, passende langt og plant.

 

Fram og Bakbein

Bakbenene skal være vel vinklet med korte stabile haser, uten tendens til kuhasighet. Låret skal være bredt og vel musklet.

 

Hale

Halen er ubetydelig lavere ansatt enn rygglinjen og skal helst bæres slik under bevegelse.

 

Bevegelser

De karakteristiske bevegelsene, med halen viftende fra side til side , skal være lette, elegante parallelle og med driv i stege. Feil: Korte trippende steg.

 

Pels

Kroppspelsen skal være i moderat lengde, mens anheng på ben, halen, ørene og i brystet skal være lange.

 

Farge

Blenheim: Se standard beskrivelse,av kastajenfarve

Tricolour og Black and tan:Hodets tan tegninger skal være tydelige og vel markerte.

 

Vekt

Vekten skal være i proporsjonal med høyden. Cavalieren skal være en velbalansert hund omkring 33 cm høy, tispen litt mindre. Absolutt ikke over 35 cm. Spinkle hunder skal trekkes like mye som grove hunder.